Dachverband Lehm

Het Dachverband Lehm e.V., Weimar (DVL) werd in 1992 in Kiel opgericht. Betrokken instituten en personen sloten zich aaneen met als doel het research binnen de leembouw. De DVL streeft ambitieuze doelen na: naast informatievoorziening en een internationale netwerkontwikkeling staan vooral het professionaliseren van leembouw en de ontwikkeling van bindende regelingen en normen op de agenda.

Claytec is mede-oprichter van de DVL. Het aandeel van Claytec binnen de vereniging is deelname aan het bestuur, en betrokkenheid bij alle belangrijke projecten. Hiertoe behoort voornamelijk de conceptontwikkeling van de Fachkraft Lehmbau kwalificatie: deze kan worden behaald door professionele ambachtswerkers en ervaren leertouwers. Na een intensieve test is het mogelijk om de kwalificatie te verkrijgen bij de betreffende Duitse 'Handwerkskammer', zodat de betreffende handwerker als zodanig geregistreerd kan worden en een bedrijf kan worden gestart. De cursus wordt ook in het Engels gegeven, onder andere in het Arabische Emiraat Abu Dhabi.

Ook in een ander core-project van de DVL, de normering, heeft Claytec een groot aandeel. Architect en leembouwpionier Franz Volhard uit Darmstadt schreef in 1996 de eerste Lehmbau Regeln, in samenwerking met Ulrich Rohlen. Dit statuut beschrijft de actualiteit van de techniek binnen de leembouw. In 1998 werd het door het Deutsche Institut für Bautechnik (DIBT) opgenomen in de standaardlijst van technische bouwbestemmingen, en daarmee aanbevolen tot invoering in de Duitse Bundeslanden. De Lehmbau Regeln zijn in verschillende talen vertaald en in 2007 grondig geredigeerd in samenwerking met Dr. Christof Ziegert. Tegenwoordig is de DVL initiatiefnemer van het ontwikkelen en invoeren van product- en testnormen voor bouwleem, leempleisters en leemstenen.

Claytec is lid of mede-oprichter van de volgende instituten en verenigingen:

Dachverband Lehm e.V.
www.dachverband-lehm.de

Natureplus e.V.
www.natureplus.org

Berufsverband Deutscher Baubiologen VDB e.V.
www.baubiologie.net

Sentinel-Haus Institut
www.sentinel-haus.euDVL-voorzitter Dr. Horst Schröder feliciteert
Claytec met het 25-jarige jubileum.
Ulrich Röhlen in gesprek met Dr. Christof Ziegert,
DVL-bestuur.